Programleírás

A program célja

 

Az AGRO.bio Hungary Kft piacvezetőként immár 14 éve elkötelezett híve a fenntartható mezőgazdasági szemlélet népszerűsítésének. A cég olyan termékeket (BactoFil-család, Algafix, Symbivit) forgalmaz, gyárt, amelyek nem kizsákmányolják a termőföldet, hanem mikrobiológiai, vegyszermentes megoldásokkal csökkentik a műtrágya használatát, így újra élővé teszik a talajt.

 

Az AGRYA harmadik éve partneri együttműködésben dolgozik az AGRO.bio Kft-vel. Az AGRYA Vidék Kaland programja a Városi Kertészek Program egyik előzményének tekinthető. Az AGRYA a Vidék Kaland Programmal napjaink mezőgazdasági termeléséről kíván pontos és élményszerű tájékoztatást adni az érdeklődő nem mezőgazdász városi fiataloknak.

 

Az előbbiek miatt szervezik meg 2014/2015. évben kísérleti jelleggel, pilot programként a Városi Kertészek Programot.

 

Együttműködő partnerek

 

A Program során az AGRO.bio Kft. a fenntartható termesztés módszertanát, a vegyszermentes kiskert kialakításának tudását adja át, míg az AGRYA a Vidék Kaland program során kialakított szervezői kapacitásával járul hozzá a Városi Kertészek Program sikeres megvalósításához. Az Oázis Kertészet vásárlási utalvánnyal, a kezdőcsomag összeállításával támogatja a programot, illete a regisztrált jelentkezőknek törzsvásárlói kártyát biztosít az árudáiban. Továbbá az Oázis Kertészet a képzésekhez helyszínt biztosít.

 

A program leírása

 

A Városi Kertészek Program a pályázaton kiválasztott résztvevőknek arra ad lehetőséget, hogy az otthoni, házikerti kertészkedéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket megszerezzék.

 

A Program három részből áll.

 

Az első rész: a képzés. A Program képzési része 6 képzési napból áll. (4 nap elméleti képzés és 2 nap gyakorlati képzés) A képzések helyszíne Budapest. A képzések után a résztvevők számot adnak a megszerzett tudásukról, majd ennek sikeres teljesítése után vetőmagokat és a kertészkedéshez szükséges szereket és szerszámokat kapnak a szervezőktől.

 

A képzés második részében a résztvevők a saját kertjüket építik fel és gondozzák. A tapasztalataikról kötelezően beszámolnak egy erre létrehozott elektronikus felületen és a közösségi oldalakon. A kertészkedéshez, az annak során felmerülő problémák megoldásához szakértői-szaktanácsadói támogatást adnak a szervezők. Tehát a friss kertészek nem maradnak egyedül az esetleges gondjaikkal.

 

A program harmadik része egy értékelő találkozó 2015. Augusztus  22.

 

A jelentkezés és a résztvevők kiválasztása

 

A Programra 18-40 év közötti városlakók jelentkezését várják a szervezők. A jelentkezésnek további feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen legalább 7 nm kertészkedésre alkalmas földterülettel, vagy ekkora méretű magas ágyással vagy ekkora méretű balkon ládával.

A jelentkezőket személyesen meghallgatják az AGRO.bio Kft. és az AGRYA munkatársai. A meghallgatással azt szeretnék elkerülni, hogy olyanok jelentkezzenek, akik nem elég elszántak, esetleg csak divatból gondolják, hogy szívesen kertészkednének. A kiskert gondozása ugyan nagyon nagy öröm a szüretkor, de odáig sok és rendszeres munkára van szükség.

 

A Programban, tekintettel arra, hogy kísérleti programról van szó 30 fő részvételére van lehetőség.

 

A jelentkezőnek vállalnia kell, hogy mind a 6 képzési napon és azt követő záró beszámolón részt vesz. Ha résztvevő elmulaszt képzési alkalmakat vagy a záró beszámolót, akkor a szervezők kizárhatják a programból és nem jogosult az ingyenes juttatásokra a Program második részében.

 

Jelentkezni a kitöltött regisztrációs lap megküldésével lehet. E-mailban, szkennelve, pdf formátumban: varosikerteszek@agrobio.hu, levélben: AGRO.bio Hungary Kft. 1138 Budapest Váci út 184. Városi Kertészek jeligére.

 

A regisztrációs laphoz egy a jelentkezőt ábrázoló fényképet is csatolni kell. A jelentkezési lap letölthető az agrobio.hu,  a videk-kaland.hu és az agrya.hu weblapokról.

 

Jelentkezési határidő 2014. október 3.!

 

A program időbeni ütemezése

 

2014. október 3. – jelentkezési határidő

2014. október 4-15. – személyes meghallgatások, a résztvevők kiválasztása.

2014. november 22-23. - elméleti képzési napok

2015. január 17-18. - elméleti képzési napok

2015. február 21. –március 7.  gyakorlati képzések

2015. március 14. - záró beszámoló

2015. március-augusztus – otthoni kertészkedés

2015. augusztus 22. – értékelő találkozó és záró bográcsozás.

 

Költségek és finanszírozás

 

A programban a részvétel ingyenes. A szervezők biztosítják a tananyagot, a képzés fizikai feltételeit, kellékeit és az oktatókat. A résztvevőknek kell fedezni a budapesti képzési helyszínre utazás költségeit, az esetlegesen felmerülő szállás költséget (a képzések hétvégén lesznek, szombaton-vasárnap) és az étkezést.

 

A szervezők ingyenesen biztosítják a vetőmagokat, szereket és az alap kertészeti felszerelést.

 

Kapcsolat

 

A Programmal kapcsolatosan információk a varosikerteszek@agrobio.hu e-mail címen és az AGRO.bio telefonos kapcsolatán hétfő-péntek 10-18 között kérhető: +36 70 702 4188.

 

A programmal kapcsolatos információk és a jelentkezési lap elérhetők az agrobio.hu, szepkertert.hu a videk-kaland.hu és az agrya.hu weblapokon.